dinsdag 12 januari 2016

Bakblik schoon maken

Ooit leende ik aan een somalische jongen een springvorm uit.
Het blik was al jaren dof, maar toen ik hem terug kreeg glom hij alsof hij nieuw uit de winkel kwam.
Ik schaamde me zo, dat ik niet durfde te vragen hoe hij dat gedaan had.


Ik bak zelf niet zo vaak, maar heb wel een hele verzameling blikken bakvormen in alle soorten en maten.
Bakvormen zijn over het algemeen niet vaatwasbestendig.
Als ik een bakblik niet direkt schoon maak, krijg je van die lekker harde koekranden.
Ik  zet er dan even een sopje in.
Dan weekt de boel makkelijk los.
Het enige waar ik ruzie mee blijf houden zijn de hoekjes van het cakeblik en de richeltjes van de springvormen.
Met behulp van een aardappelschilmesje kom ik wel wat verder maar het blijft een gedoe.

Siliconenvormen heb ik wel een mee in mijn handen gestaan, maar ik vind dat van die wiebelige dingen.
Mijn oven staat, wegens gebrek aan ruimte in mijn piepkleine keukentje, net als mijn vaatwasser in de schuur.
En ik zie me al met zo'n wiebelige vorm vol deeg daarheen lopen.
Nee dus.



5 opmerkingen:

  1. Dit is nou net 1 van de weinige truuks in de keuken die ik in de vingers heb (en dat zijn er weinig ;-). Je kunt je bakblik het best direct warm schoonmaken, met keukenpapier gedrenkt in warm water (zo heet als je kunt verdragen) en dan gedipt in zout. Dat schuurt het mooi schoon, ook in de hoekjes. Daarna wrijf je het in met (olijf)olie.

    Voor elk bakblik geldt dat het een beperkte levensduur heeft, vaatwasser of niet. Ik zet ze er dan ook rustig in, maar ik verwijder wel atlijd zo snel mogelijk de aanbaksels.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat van het zout las ik ook net bij "Oude wijsheden"
    (Zie de linkenlijst)
    Ga ik zeker eens proberen.

    Ik heb 1x een springvorm in de vaatwasser gezet, en het kwam er compleet verroest uit.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het zout is zeker oude wijsheid, ik heb het van mijn oma (die een zachte doek pakte trouwens, geen keukenpapier.)

      Als het er verroest uitkomt is het idd zonde van je bakblik. Ik doe dat ook niet met heel nieuwe hoor, maar als er toch weinig meer aan te verliezen valt doe ik het wel. Wel eens flinke ruwe plekken gehad, maar nog nooit roest. Maar ik zeg nooit nooit.

      Verwijderen
    2. Wat dat betreft heb ik weinig van huis uit mee gekregen.
      Ik kán me alleen vaag herinneren dat mijn moeder wel eens cake bakte in zo'n wonderpan die op het gas ging.

      Verwijderen
    3. Ik had veel meer mee kunnen krijgen, maar ik stond er niet zo open voor. Bovendien kon mijn moeder weliswaar erg lekker koken, maar het bakken was voor oma en later voor mij. Het is nog steeds een hobby. En ik denk eigenlijk ook wel dat ik beter naar oma luisterde dan naar mijn moeder ;-)

      Verwijderen